2015 m. rugpjūčio 26 d. trečiadienis

Namai, saugumu pasirūpinantys patys

Norėdami namuose jaustis saugūs, vieni įsirengia tvirtas duris, kiti įsigyja piktą šunį, treti pagalbos kreipiasi į saugos tarnybas. Deja, išradingumo ir įgūdžių nestokojantys nusikaltėliai su tokiomis apsaugos priemonėmis neretai lengvai ir greitai susidoroja.

Tačiau neverta nusiminti. Naujų patikimų būdų, kaip apsaugoti namus ir jų gyventojus, siūlo technologijų kūrėjai. Vienas iš tokių būdų – išmaniojo būsto technologijos (angl. Smart House), vis tvirtesniu žingsniu žengiančios į mūsų kasdienybę.

Saugo ir perspėja

Turbūt dažnam iš mūsų teko išėjus iš namų nerimauti dėl palikto įjungto lygintuvo, dujinės viryklės ar grįžus sulaukti nemalonaus kaimyno skambučio dėl vandens užlietų ir sugadintų sienų. Išmaniojo būsto sprendimus gyventojams ir įvairioms įstaigoms diegiančios UAB „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ Komercijos departamento vadovo Roberto Ragausko teigimu, „protinguose“ namuose tokių rūpesčių nekyla. „Apie intelektiniame būste įvykusią nelaimę – gaisrą, vandentiekio avariją, dujų nuotėkį – gyventojai ir atsakingos tarnybos akimirksniu informuojamos SMS pranešimu ir el. laišku. Todėl tokių namų savininkas gali būti ramus tiek iškeliavęs į darbą, tiek išvykęs atostogauti“, – sako bendrovės atstovas.

Maža to, suveikus dujų ar vandens nuotėkio jutikliui, tuoj pat užsidaro sklendė ir namai lieka saugūs. Be to, išmanieji pastatai gali panašioms nelaimėms kelią užkirsti iš anksto. Pavyzdžiui, visa elektros instaliacija gali būti įrengta taip, kad paspaudus vieną mygtuką elektros tiekimas nutraukiamas. Tas mygtukas gali būti ir signalizacija, kuri įjungiama išėjus iš namų. Tuomet, vos tik išėjus iš namų ir surinkus signalizacijos kodą, elektros prietaisai bus išjungti automatiškai ir palikti veikti budėjimo režimu.

Saugūs gyventojai

„Protinguose“ namuose saugiai jaučiasi ir jų gyventojai. R. Ragausko teigimu, tai pirmiausia užtikrina teritorijos stebėjimo funkcija, t. y. įrengtos IP (angl. Internet Protocol) kameros. „IP kameros stebi namus ir jų prieigas 24 valandas per parą, o užfiksavusios įtartiną judesį siunčia SMS pranešimą gyventojams ir pradeda vaizdo įrašymą. Itin patogu tai, kad stebėjimo kamerų vaizdą galima matyti mobiliajame telefone, TV ekrane ar prisijungus prie savo kompiuterio. Taip pat suteikiama galimybė kamerų filmuojamą vaizdą įrašyti ir peržiūrėti bet kuriuo patogiu laiku vėliau“, – „Smart House“ privalumus vardija specialistas.

„Protingo“ namo sistema intelektualiai „bendrauja“ ir su apsaugos sistemos įranga. Gavęs pavojaus signalą, išmanusis namas įjungia pastato aplinkos apšvietimą, apsaugines sirenas ir SMS pranešimu apie pavojų informuoja gyventojus. Išvykus iš namų ilgesniam laikui, galima įjungti režimą „nieko nėra namuose“. Tai reiškia ne tik sumažinti šildymą, išjungti šviesas ir nenaudojamą įrangą, bet ir uždegti šviesas imituojant gyventojų buvimą patalpoje ir taip išbaidyti nusikaltėlius, apie visus įvykius informuoti savininką SMS pranešimais.

Dar viena intelektinio pastato funkcija – įėjimo kontrolė. „Protinguose“ namuose šiai funkcijai neretai naudojamos biometrinės technologijos, kurios laikomos patikimiausia asmens identifikavimo priemone pasaulyje. Pavyzdžiui, kiemo vartai atveriami ar namų durys atrakinamos nuskaičius pirštų atspaudus, atpažinus gyventoją iš veido, todėl į namus negali patekti jokie pašaliniai asmenys.

Valdymo galimybės

Išmanieji namai valdomi tiek protingais jungikliais ar valdymo ekranais, tiek nuotoliniu būdu. Jungikliai paprastai prijungiami prie sistemos, todėl gali įjungti norimą režimą, pritemdyti ar paryškinti apšvietimą, užtraukti užuolaidas, įjungti televizorių, rodyti, ar valdomas įrenginys įjungtas, ar išjungtas.

Valdymas nuotoliniu būdu – tai galimybė valdyti namus vienu universaliu pultu, kuris leidžia atsisakyti daugybės pultų skirtingiems įrenginiams. Jis suderinamas su sistema, todėl veikia visame name ir nedideliu atstumu nuo jo. Intelektinį būstą taip pat galima valdyti mobiliuoju įrenginiu ar kompiuteriu.

Norėtumėte daugiau sužinoti apie „protingo“ namo sistemą? Kreipkitės į mus tel. 8 5  266 4564 arba el. p. info@smarthouse.lt. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad kur kas paprasčiau ir pigiau visus „Smart House“ diegimo darbus atlikti būsto projektavimo etape.

valdyti valdymas nuotolinis viešbutis spa centras vandens parkas mokykla bankas apšvietimas šildymas vėdinimas kondicionavimas saugos sistema interneto vaizdo stebėjimo kamera kameros stebėjimas laistymas pirtis baseinas žaliuzės garso vaizdo multiroom pasyvus žalias ekonomiškas patogus saugus gražus jung berker axis mobotix arcus-eds intesis konnex vilpra ygle sūkurinė vonia internetu internetinis skaitliukai skaitliukų duomenų surinkimas atvaizdavimas įrašymas

smart house smarthouse protingas namas protingi namai knx eib pastatas pastatai automatika namo butas pastato biuras banko saugumas komfortas ekonomija stilius grožis x-10 automatikos sistema asmeniskai jums sauga