2015 m. vasario 12 d. ketvirtadienis

Modernios technologijos atveria vartus į Lietuvos regionus

Darnaus miestų ir regionų plėtros klausimas šiandien aktualus daugeliui Europos valstybių. Lietuvoje susidomėjimas regionine plėtra ypač išaugo atsiradus galimybei gauti Europos Sąjungos paramą. Su šia parama į mūsų šalies regionus atkeliauja ne tik subsidijos verslui, bet ir modernios technologijos. Jų teikiamas galimybes atranda regionuose įgyvendinamų projektų plėtotojai, siekdami pritraukti daugiau lankytojų ir supažindinti juos su vertingiausiais vietos gamtos ir kultūros paminklais.

Vienas iš tokių pavyzdžių – Salantų regioninis parkas, išsidėstęs Lietuvos šiaurės vakaruose, Kretingos, Skuodo, Plungės rajonų savivaldybių teritorijose. Nepakartojamo žavesio ir išskirtinumo jam suteikia ne tik kultūros paveldo objektų gausa ir įvairovė, sraunios upės, unikalūs riedulynai, saviti tvarkingi miesteliai, bet ir parke sparčiai kylantis bei duris netrukus atversiantis modernus lankytojų centras, kuris bus ne tik gražesnis ir kompaktiškesnis, bet ir išmanesnis.

Pasitelkus partnerius, centre bus diegiamos išmaniosios būsto technologijos (angl. Smart House). Jas, pasak lankytojų centro direktoriaus Modesto Šečkaus, Salantų regioniniame parke buvo nuspręsta rinktis taupumo ir patogumo sumetimais. „Išmaniosioms būstų technologijoms sparčiai populiarėjant tarp gyventojų, atsiranda poreikis modernizuoti ir visuomeninės paskirties pastatus. Nors projektas lankytojų centre dar neįgyvendintas, rinkdamiesi išmaniąsias sistemas įvertinome jų teikiamas galimybes taupyti resursus bei patogiai valdyti pastatus. Be to, tikimės, kad jos suteiks daugiau komforto ir mūsų parko svečiams, atsivers naujos galimybės pažinti regioniniame parke esančius gausius gamtos, archeologijos ir kultūros paminklus, kitus įdomius objektus“, – teigia M. Šečkus.

Išmaniu šį projektą paversti patikėta telekomunikacijų ir informacinių technologijų bendrovei „Penkių kontinentų komunikacijų centras“, priklausančiai įmonių grupei „Penki kontinentai“. Anot šios bendrovės Intelektinių pastatų skyriaus vadovo Vaido Janulio, viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios išmaniosios sistemos sėkmingai skinasi kelią, yra išteklių taupymas. „Išmaniųjų būsto sistemų nauda taupant laiką, kuriant patogią ir saugią aplinką neabejojama jau seniai. Todėl nuolat randasi naujų projektų, kurių tikslas kurti ekonomiškus ir, žinoma, ilgaamžiškus pastatus. Džiugu, kad tokių projektų imamasi įgyvendinti ir regionuose“, – sako V. Janulis.

Vienas pagrindinių Salantų regioninio parko naujo lankytojų centro komforto rodiklių bus išmanioji šildymo sistema. Ji palaikys centre tinkamą patalpų temperatūrą ir prisiderins prie lankytojo centro darbo ritmo. Šildymo sistemos darbą bus galima reguliuoti tiek patalpoje esančiais termostatais, tiek mobiliuoju įrenginiu (planšetiniu kompiuteriu, išmaniuoju telefonu). Negana to, įdiegus sistemą, ketinama sutaupyti iki 50 proc. šildymo išlaidų.


Salantų regioninio parko lankytojų centras

Išmanumu pasižymės ir ekonomiška lankytojų centro apšvietimo sistema. Pastate įrengti būvio jutikliai reguliuos apšvietimą, padės atskleisti lankytojams ekspozicijų grožį, o nedideli ir funkcionalūs jungikliai leis vieno mygtuko paspaudimu iš keleto vietų itin patogiai ir paprastai valdyti visą šviestuvų sistemą. Be to, ši sistema padės sutaupyti iki 60 proc. išlaidų už apšvietimą.

Anot išmaniojo būsto eksperto V. Janulio, svarbu pabrėžti ir dar vieną šių technologijų teikiamą naudą. Tai – ekologiškumas, kurį užtikrina energijos resursų taupymas. „Racionalus išteklių naudojimas tampa prioritetine pasaulio ir kiekvieno iš mūsų problema. Jau seniai pastebėta, kad sprendžiant šią problemą vien aplinkos apsaugos politikos nepakanka. Reikalingi pokyčiai, prisidedantys prie švarios ir sveikos aplinkos bei gerėjančios gyvenimo kokybės kūrimo. Džiugu, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų ir įmonių supranta taupių bei aplinkos nežalojančių technologijų reikšmę ir renkasi jas įgyvendindami įvairius projektus. Džiugina ir tai, kad darnios visumos idėja vis dažniau užsikrečia ir Lietuvos regionai“, – teigia „Penkių kontinentų komunikacijų centro“ atstovas.

Belieka tikėtis, kad įgyvendinus šį ir daugybę kitų regiono plėtros projektų jų rezultatai prisidės prie gyvybingos, atviros ir tvarios regionų bendruomenės kūrimo. O keliaudami po Lietuvą ir užsukę į Salantų regioninį parką, patirsime gražiausių saugomų teritorijų pažinimo džiaugsmą.

valdyti valdymas nuotolinis viešbutis spa centras vandens parkas mokykla bankas apšvietimas šildymas vėdinimas kondicionavimas saugos sistema interneto vaizdo stebėjimo kamera kameros stebėjimas laistymas pirtis baseinas žaliuzės garso vaizdo multiroom pasyvus žalias ekonomiškas patogus saugus gražus jung berker axis mobotix arcus-eds intesis konnex vilpra ygle sūkurinė vonia internetu internetinis skaitliukai skaitliukų duomenų surinkimas atvaizdavimas įrašymas

smart house smarthouse protingas namas protingi namai knx eib pastatas pastatai automatika namo butas pastato biuras banko saugumas komfortas ekonomija stilius grožis x-10 automatikos sistema asmeniskai jums sauga